Gör din andning dig verkligen starkare?

Vi överlever ungefär 40 dagar utan mat, 8 dagar utan vätska och 4-5 minuter utan att andas. Andningen är också bland det första som reagerar på stress och olika känslotillstånd. Känn efter hur du andas i olika situationer och använd andningen aktivt för att komma i balans.

Gäspen är det djupaste andetag vi kan ta. Den piggar upp dig om du är trött. När du är stressad minskar den din spänningsnivå. Alltså: Gäspa ofta. Att sträcka på sig har samma effekt och ger dig automatiskt en friare och djupare andning. Samtidigt gör du dig av med den syrebrist som uppstår i musklerna när du sitter stilla för länge. Bindväv och muskelhinnor anpassar sig efter musklernas längd och redan efter 40 minuter börjar du bli trög och seg i kroppen.

Låt andningen hjälpa dig att må bra

70 procent av kroppens slaggprodukter försvinner via utandningsluften medan inandningsluften renar blodet och syresätter dina celler. När du andas ända ner i magen blir dina andetag effektiva och kan göra sitt jobb. Djupandning gör även att hjärnans elektriska aktivitet kan förändras från betavågor till alfavågor. Betavågor är snabbare och hjälper dig vid aktivitet och problemlösning medan alfavågor lugnar och dämpar känslan av stress och smärta så att du blir mer tolerant. Djupandning är med andra ord en bra antistressteknik.

Skapa din privata oas för återhämtning

Vill du kunna prestera på topp under en lång tid och må bra? Då har du inget annat val än att ta dig tid till återhämtning. Hur mycket som är tillräckligt vet bara du men om du är ovan kan du börja med tre timmar utspritt över en vecka. Välj en fysisk plats som du går till för att varva ner. Det är ett tydligt sätt att tala om för hjärnan att det är dags för återhämtning och din kropp börjar associera platsen med vila och lugn. Välj en plats där du inte känner några krav och där du mår bra (i snickarboden, på promenaden, vid staffliet och så vidare). Med tiden kommer du kunna föreställa dig hur avkopplande skönt och härligt du mår när du är i din oas bara genom att blunda och tänka på din plats.

OBS! När du återhämtar dig är det inget annat som är viktigare. Låt inget störa dig. Varför inte passa på att lägga mobilen på laddning samtidigt som du själv laddar upp ny energi?

Spring inte i kapp med tiden, gå i takt med dig själv

Att njuta är en konst. Att njuta av det som inte är njutbart är ännu konstigare. Men om du sänker tempot en aning när du diskar, rensar ogräs, bäddar eller tuggar maten så sker sig något magiskt. Det är som om själen, och du själv, hinner med dig och vardagssysslorna får ett nytt, större värde.

Sist men inte minst: Låt bli att planera utifrån att du har 24 vakna timmar per dygn och kan använda tid på kvällen eller helgen för att jobba. Det är en dålig vana som bara gör att du får svårt att hålla isär arbete och fritid och känner dig otillräcklig på båda håll.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *