Har du sovit gott i natt?

Att sova bra är något av det viktigaste du kan göra för att må bra. När du sover jobbar din kropp med självläkning och återhämtning, både fysiskt och mentalt. Frågan är: Ger du sömnen möjlighet att göra sitt jobb?

Även om du inte är aktiv i vanlig bemärkelse när du sover så är sömnen ingen passiv fas, tvärtom. Då jobbar din kropp för fullt med återhämtning och uppbyggnad. Den bunkrar upp ett lager av de olika ämnen som du behöver för inlärning och minne, immunsystemet aktiveras och produktionen av tillväxthormon (testosteron) ökar. Trötta muskelceller och uttjänta blodkroppar ersätts med nya. Skelettet och bindväven byggs upp igen efter dagens förslitningar.

Stress ger sämre sömn

Sömnen påverkas av konflikter, förändringar, rädslor och brist på trygghet i ditt vakna liv. Förenklat kan man säga att olika former av stress ger dig en konstant hög ämnesomsättning, vilket i sin tur signalerar till kroppen att du ska vara vaken, trots att du egentligen behöver sova. Det blir en ond cirkel.

Adrenalinet håller dig vaken

Redan efter en enda natt av störd sömn behöver du extra energi för att klara nästa dag. Ämnesomsättningen måste alltså öka. Den kickas i gång av adrenalin som samtidigt gör dig lättirriterad och känslig, vilket i sin tur ökar suget efter sötsaker. (Känner du igen dig?) Sömnbristen stör på så sätt regleringen av insulin och minskar kroppens förmåga att ta hand om socker. Vissa forskare arbetar idag efter hypotesen att en störd sömn skulle kunna påverka kroppens utvecklande av åldersdiabetes.

Låt oss istället titta på det från andra hållet. När ämnesomsättningen går ner får kroppen signaler om att somna. Fyll på med kalcium, zink och magnesium samt B-vitamin komplex så hjälper du kroppen att komma till ro.

Ge dina binjurar en bra frukost

Har du svårt att vakna? Det kan bero på att du har sovit dåligt, att kroppen haft ett hårt jobb med att ta hand om gifter och/eller att du har en låg binjurefunktion. Binjurarnas jobb är nämligen att se till att du vaknar ordentligt. De behöver protein för att fungera. Tyvärr är vi många dricker kaffe för att komma igång på morgonen och stora mängder kaffe belastar binjurarna. Om du kämpar med energinivåerna på förmiddagen ger en proteinrik frukost i form av exempelvis ägg en bättre start än kaffe och snabba kolhydrater.

Bädda för goda sömnvanor

Det kan inte sägas ofta nog: Gå och lägg dig i tid. Räkna med att du behöver åtminstone sju timmars sömn. Börja gärna varva ner en timme innan med att läsa, ta ett bad eller hitta en annan lugn kvällsritual som passar dig.

Till sist: Hör du till dem som kollar mailen och Facebook när du ska sova? Det hindrar dig effektivt från att varva ner genom att stimulera till såväl engagemang som problemlösning av olika slag. Mitt råd blir därför att inte ”hoppa i säng” med någon annan än din livskamrat om målet är att få sova gott.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *