Med rätt regi spelar du alla roller framgångsrikt

Våra olika roller hjälper oss att skapa ordning och balans i våra liv. De gör det lättare att hålla rätt fokus och avgör hur vi ska bete oss i ett visst sammanhang. Ena stunden har du föräldrarollen, en stund senare tar arbetsrollen över. Att ha många olika roller är oftast inget problem så länge de håller sig på sina givna arenor.

I takt med att arbetslivet blir alltmer gränslöst tenderar arbetsrollen att kliva in och spela huvudrollen där den inte tidigare inte ens har haft tillträde. Vad innebär det och hur undviker man att en roll tar för stor plats på bekostnad av en annan?

Kalendermetoden
Identifiera dina mål och aktiviteter för varje roll för den kommande veckan och skriv in dem i din kalender. Det behöver inte vara en aktivitet som ska klaras av utan kan vara så enkelt som att ha mer tålamod med dina barn. Bestäm dig för att följa din planering. Om något hindrar dig från att slutföra en aktivitet inom den tid du hade planerat, oroa dig inte. Försök att få in ny tid i kalendern för nästa vecka istället för att justera i din befintliga planering.

Du kan inte vara på scenen dygnet runt
Kom ihåg att sömn och avkoppling är avgörande för din hälsa. Därför måste det även finnas tid för att släppa alla roller och bara vara, helt kravlöst. Hur mycket tid du behöver vet bara du. Lyssna på dina behov och din kropps signaler. Där har du svaren. Planera med omtanke om dig själv och agera sedan därefter.

Hur gick det?
När veckan har gått är det dags att utvärdera. Vilka var dina stora framgångar? Vad var mindre lyckat? Identifiera de tillfällen då du medvetet valde att prioritera en aktivitet framför en annan. Behöver du justera något för att få bättre balans under nästa vecka? Kalenderplanering garanterar ingen omedelbar succé, men är ett sätt att ta kontrollen över sina olika roller och sin tid.

Några ord om multitasking
Att kunna behålla sitt fokus och följa sin plan trots alla nya intryck och förslag som oavbrutet sköljer över oss kräver disciplin och värderas inte alltid så högt. Tvärtom betraktas den som kan hålla många bollar i luften som ett föredöme, inte minst hos chefer och rekryterare. Det bygger på viljan att maximera potentialen hos varje enskild medarbetare och en tro på att den som gör många saker samtidigt är mer produktiv än den som gör en sak i taget. Jag ställer mig tvivlande och alltfler studier visar att multitasking är ett ideal som i slutändan kommer att göra såväl arbetsgivare som anställd besvikna.

Gör en sak i taget
I allt du gör behöver du tid för att förbereda dig, tid att utföra det du ska göra, tid att avsluta och tid att återhämta dig. Det går inte att gena. Ta en sak i taget och sätt allt fokus på det du gör just nu. Då blir tiden din vän och inte din fiende. Ju mer vi tränar våra inre förmågor desto starkare blir de. Till skillnad från när du tränar din kropp finns det inte någon gräns för hur långt sinnet kan nå. Träna på att säga nej när du känner att det är rätt – utan att känna dåligt samvete för att du inte ställer upp på andras önskemål. Det är ett gammalt invant beteende som du får träna bort. Det går, jag lovar.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *