Ta kroppens signaler på allvar

Hjärnan är en tolkningsmaskin som utifrån våra sinnen försöker tolka vad som sker i våra liv. Det är både kemiska och elektriska mekaniska signaler som ska smältas till en verklighetsbild, som sedan ska vägleda oss och skydda vår hälsa.

Vi tar in 100 megabytes av information varje dag. Motsvarande 100 000 sidor A4 med text. Informationen ska tas emot och sorteras, bedömas, vägas och läggas på rätt plats så att vi har den tillgänglig i framtida situationer.

Mycket av sorteringen sköts omedvetet (se min förra krönika). Lägg sedan till signaler från dig.

Signaler från kroppen är indikationer

Hur ser du på signalerna ­– som hinder eller som stöd? Det här är ett mycket finurligt system, ju mindre du lyssnar till signalerna desto kraftigare signal kommer du att få!

Vissa signaler från kroppen är lättare att tyda och nödvändiga att beakta (om inte annat för de opraktiska konsekvenserna):

– När du har låg energi i kroppen brukar det dyka upp signaler av trötthet och utmattning. Lyssnar du och vilar?

– Hunger skapar irritation och svaghet i kroppen, när blodsockerkurvan nästan är i diket, då slinker något ner snabbt.

– Akut smärta är en stark signal. En reaktion på att något är fel och ja, om vi bryter ett ben lägger vi benpiporna på rätt plats och gipsar.

Andra signaler skjuter vi lättare ifrån oss. Smygande symtom som värk i muskler på grund av hög muskeltonus och stressymptom kan vara svårare att lyssna till. Knackig sömn, oro och depressioner och känslor av otillräcklighet är indikationer från kroppen, från det inre som vill ha gehör.

Jag vill förtydliga: Ta kroppens signaler på allvar. Skjut inte bort vad kroppen vill berätta. Kropp och knopp hänger ihop.

Hormoner påverkar varandra
Hormoner är kroppens signalsystem som styr mättnadskänsla, hunger, muskeltillväxt och mycket mer. Om ett hormon hamnar ur balans kommer de andra snart att följa efter.

Vi kan bli sjuka när vi lever under press och stress under en längre tid. Binjurarna försvagas och skapar en kortisolresistens hos andra hormonreglerade organ som äggstockar, sköldkörtel och bukspottkörtel med hormoner som insulin, progesteron, östrogen och testosteron. Alltså, en ”reaktionstsunami” som ställer till kaos i kroppen.

Har du känt hjärtklappning? Eller har det hänt att när du precis pustar ut efter en stressad period så bryter en infektion ut?

Det går inte att lura kroppen, bara skjuta fram symtomen. Går vi emot oss själva och det vi tror på så förlorar vi ofelbart energi. Det i sin tur skapar inre konflikter som spelar upp sig på utsidan i våra relationer, på arbetet och så vidare.

För att komma på vilka dina behov är, vad dina signaler betyder, behöver du låta dina tankar och känslor göra sig hörda.

Reflektera, lyssna även till obehagliga känslor och försök förstå vad de står för. Kanske tycker du det är svårt men det är fullt möjligt. Det är bara du som vet vad du behöver.

Vinsten, ja det är en kropp som kan jobba optimalt utifrån dina förutsättningar.

Ett alert sinne med kraft att genomföra det du vill i livet. Känslor av lycka och tillfredställelse för det du utför. Förmåga att närvara i stunden.
Det är för mig högsta vinsten

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *